Zaujala vás jóga a chcete ji cvičit? Dejte pozor, s nesprávným vedením si můžete i ublížit.

21.03.2019 15:12

Zaujala vás jóga a chcete ji cvičit? Dejte pozor s kým ji cvičíte, nekvalifikovaný lektor Vám může i ublížit.

Začíná jaro a spousta z vás chce začít posilovat tělesné schránky a dělat něco pro zdraví. Zalíbila se vám jóga?. Nedivím se. :-) Jóga není jen cvičení, ale úžasný životní styl, cesta ke spokojenosti těla, duše i mysli.  Ale! Dokáže i hodně ublížit.

Jógu dnes můžeme vnímat všude kolem nás, přibývá lekcí a center, kde se předcvičuje. Jógou posílíme svaly, o kterých mnohdy nevíme, že je máme, protáhneme celé tělo, zklidníme se a pozitivně vyladíme mysl. Pokud jógu správně cvičíme a žijeme v souladu s ní, je možné si touto praxí vyčistit i čakry - energetické dráhy v těle, což nám přinese skvělou fyzickou i duševní pohodu. Ovšem pozor! I jóga, stejně jako jiné sportovní činnosti, když se necvičí správně, tělu může uškodit.

Poslání jógy

Jógové ásany se vyvíjely postupně a v Indii, odkud jóga pochází, byly původně určeny jen pro muže, pro rozvoj jejich duše, posílení těla, mysli a hledání vlastního já. Dosud nemá spousta žen k józe (a do ašrámů) přístup. Až pozdější západní civilizace přetočila jógu zcela naruby a lekce „jógy“ se staly součástí velkých fitness center společně s aerobním a fitness cvičením, kdy lekce začaly navštěvovat i ženy a vzniklo fitness cvičení zvané power jóga, což nemá kromě názvu s jógou nic společného.

Slovo jóga znamená v překladu propojení, jednota, rovnováha…. Cvičením ásan (jógových pozic) bychom měli dojít k harmonii těla, duše, mysli a srdce, k vyvážení jinu a jangu (ženské a mužské energie) v naší bytosti.

Jakou jógu vybrat?

Druhů jógy je spousta a osobně doporučuji vyzkoušet různé ověřené lektory a lekce. Každému sedne něco jiného, základem jógy je Hatha jóga, která by vás měla naučit správně dýchat, správně se nastavit do základních pozic, zrelaxovat mysl. Je důležité, aby vám sedlo i okolí a na lekci jste se celkově cítili dobře. Pokud potřebujete jógou léčit nějaký zdravotní problém, je lépe začít s terapeutickou jógou, hormonální jógou, jin jógou atd..

Základem jógy je, s nikým se nesrovnávat, ale postupně a s láskou pracovat na své pružnosti a pevnosti. Ásany je vhodné provádět pomalu, abyste si osvojili správné nastavení těla, kdy si jógou neškodíte, ale naopak vám prospívá. Jakmile získáte jistotu, že jste v pozicích správně nastavení a máte i dost síly, můžete přejít k dynamičtějším a silově náročnějším lekcím jógy.

Naučit se jednu ásanu skutečně správně není zase tak snadné, jak se na první pohled může zdát. Pokud nemáte trénované tělo a z jógy odcházíte s tím, že je to „brnkačka“, potom je zkušenost z mé praxe takoví, že na 99% provádíte ásany nesprávně.  V mnoha pozicích je např. třeba dbát na rovná záda, ramena dole, lopatky roztáhnout do široka, zavřít žebra, narolovat stehna dovnitř, protlačit stehna nahoru a dozadu, srovnat ramena a kyčle do roviny, koleno s kotníkem atd, atd, atd... V žádném případě byste neměli jít přes bolest nebo provádět pozice shrbení či křiví. Zkušený lektor jógy vám poradí jako tělo srovnat, navede vás k postupnému uvědomění si vašeho těla a jeho limitů a při každé další lekci vám umožní posunout se o kousíček dál.

Dejte pozor na špatné lektory

Jóga je dnes velmi oblíbená a někteří „pseudolektoři“, z nichž mnozí nemají žádné oprávnění k výuce jógy zneužívají poptávky v okolí a pod vidinou rychlého zisku klidně naplní sál lidmi, kteří absolutně netuší kdo před nimi stojí. Zkušení lektoři už nestačí pokrývat poptávku a tak se objevila i řada těch, co zkušení nejsou nebo se o to ani nikdy nepokusili. Každý máme ovšem právo volby a sami za sebe rozhodujeme o vlastním zdraví.

Špatně provedené ásany mohou opravdu ublížit, bohužel často nevratně. Zkušený lektor většinou slovně popíše provedení pozice, kde zmíní jednotlivé části těla a jejich nastavení a případně opraví ty jedince, kteří potřebují pomoc. Nemělo by se stát, aby musel opravit všechny, protože potom je jasné, že do pozic nesprávně navádí. Zkušený učitel či lektor jógy má za sebou většinou spoustu kurzů, v duši velkou pokoru k lidskému tělu i duši, neustále se vzdělává u nás i v zahraničí. Proto si zjistěte ke komu jdete cvičit, zda má váš lektor prokazatelnou jógovou praxi, zná anatomii lidského těla a zda mu skutečně to, co vám tvrdí věříte. Kvalifikační zkoušky a certifikáty jsou samozřejmostí, stejně jako živnost, pokud si za cvičení účtuje peníze.

Cvičení nebo životní styl?

Odpověď je na Vás. J Mezi hlavní myšlenky jógy patří duševní zklidnění, pozorování své mysli a její správné nastavení, propojení se s vesmírnou energií, se svým vnitřním já. Sestavy cviků jsou různě zaměřené, většinou velmi funkčně a mohou vám opravdu hodně pomoci a otevřít cestu k sobě. Je na každém, zda jógu vezme jako životní styl nebo jen cvičení. Obě cesty jsou správné, vždyť každý člověk v daném čase potřebuje něco jiného.  Doporučuji vnímat, co a jak nám vlastně lektor říká, proč zmiňuje  věty o vnímání a pozorování vlastního dechu, lásce k vlastnímu tělu a duši, když po nás současně vyžaduje správné zapojení svalstva, správné dýchání a výdrž v daných pozicích. Je jen na vás, co vše si z lekce odnesete.

A co jóga znamená pro mě? No, je to jízda životem! A obsahuje tanec, hudbu, životní styl, zdraví, radost, lásku, harmonii, propocená trička, zkoušení nového, cestování, sdílení, poznávání, přátelství…a jak už jsem někde jednou psala (coby milovnice dobré kávy), jóga je pro mě víc než hrnek té nejvoňavější kávy. J  

Přeji všem krásné jaro a těším se na další setkávání na lekcích jógy i jinde. :-)

 

Zpět

Vyhledávání

© Aura centrum zdraví Brno - 2008 Všechna práva vyhrazena.