Covid-19 z pohledu celostní a tradiční čínské medicíny.

20.03.2020 20:30

Ptáte se mě na doporučení prevence a léčby v případě nakažení virem Covid-19

Covid-19 z pohledu celostní a tradiční čínské medicíny.

Vzhledem k přibývajícím zákazům, omezením, příkazům, možnému nedostatku financí a obecné panice a uměle vyvolanému strachu, můžeme snadno upadnout do stavů úzkosti, či deprese.

Co s tím ?

Naučte se vědomě dýchat, vnímat Váš dech, prodlužovat ho a vnímat sami sebe. Minimalizovat své nároky, svůj prostor - možná pak zjistíte, že Vám tento způsob více vyhovuje a jste mnohem svobodnější.  Kvalitně jíst, cvičit, nebrat si věci osobně, udržovat dobré vztahy s lidmi kolem, pomáhat si, dostatečně spát a posilovat náš imunitní systém, ten nás totiž potom podrží. Je dokázáno, že někteří lidé sebehorším virem nikdy neonemocní.  Jak to? Jsou odolní, vitální, pružní a mají správně nastavenou mysl.

Někteří ke mně chodíte dlouhou dobu, budeme si vzájemně chybět, ale přestože leccos z mých služeb nahradit online prostorem nelze, prosím Vás ať doma cvičíte. SM Systém, jógu, tai-či, čchi kung, to, co si pamatujete. I „sokolská“ rozcvička ze základní školy udělá divy, cvičte, vědomě protahujte páteř a dýchejte. Meditujte, relaxujte, pracujte na zahradě, choďte ven na procházky, pobývejte na sluníčku s vděčností za ten kousek přírody, který máme kolem, usmívejte se, využijte tento čas pro sebe, naučte se něco nového, třeba něco opravit, vyrobit, naučte se novou písničku zpívat nebo ji i zahrát, učte se s dětmi nové básničky. Buďte k sobě laskaví, vyprávějte si vtipy.

Z mého pohledu terapeutky a na základě informací, které o koronaviru víme, je zřejmé, že napadá respirační systém, (z pohledu čínské medicíny chladná vlhkost napadá plíce, a pokud tělo nemá imunitu a patogen se dostane do hlubší vrstvy, vytvoří se v těle horký toxin, který blokuje plíce – na tyto potíže existují i produkty celostní a čínské medicíny, viz níže), celkově se tedy oslabuje imunitní systém, snižuje hladina lymfocytů. Hladinu lymfocytů lze zvýšit přísunem bílkovin, omezením nadměrného příjmu tuků, pitím hodně vody, zeleného čaje, konzumací potravin, zeleniny a ovoce obsahujících vitamín C, B, A, E, Selen, Zinek, Draslík, Betakaroten, aktivním pohybem aspoň 30minut 3-5x týdně, dodržováním hygienických zásad, dostatečným odpočinkem, vyhýbáním se stresu cvičením jógy a meditacemi. Jak vidíte, hladina lymfocytů úzce souvisí se zdravým životním stylem a nyní máme ideální příležitost si jej v životě nastavit. 

Máte-li z viru Covid-19 strach, pořiďte si či vyrobte badyánovou tinkturu (lžíce badyánu naložit do 200ml alkoholu 60%, louhovat 2 týdny, každý den několikrát protřepat, poté užívat 3 x denně 30 kapek - lze i koupit, ale pozor, některé obchody tvrdí, že mají skladem, ale budete v reálu čekat 14 dní, až ji vyrobí - vyrobíte levněji doma). Badyánová tinktura podporuje přirozenou obranyschopnost organismu a normální funkce respiračního systému, působí protivirově, při nemocech dýchacích cest, tlumí i žaludeční křeče. 

Máte-li aromalampu/aroma difuzér, desinfikujte si prostor s použitím silice eukalyptu, případně můžete využít i tymián, rozmarýn a šalvěj.

Pro prevenci si můžete koupit i echinaceové kapky a užívat 3x denně 30 kapek, k tomu medicinální houby Coriolus a Reishi od firmy Mycomedica a užívat (1-0-1/od každého) denně. Velmi dobře bude fungovat i kombinace Nápoje čínských mudrců a Nápoje stříbrného větru (vypít ráno 4 odměrky od každého rozmíchat ve vodě).

Je dobré mít doma vitamín C (1000mg v jedné tabletě s postupným uvolňováním) a použít ho preventivně v případě, že kouříte a vypijete 2-3 silné kávy za den. Jinak když ucítíte příznaky nachlazení, chřipky atd.. potom dávkujte 3000-4000mg vitamínu C první den, 2000-3000 mg druhý den a 1000-2000mg třetí den, 0-1000mg čtvrtý den.

Také doporučuji konvičku rhino horn na výplach nosu a naučte se vyplachovat nos solným roztokem kdykoliv ucítíte, že vám teče z nosu nebo máte dírku ucpanou atd..

Rostliny, které blokují šíření viru v buňkách, jsou šišák bajkalský, lékořice lysá, plod černého bezu a skořice, kudzu, červenokořenná šalvěj, jinan a hloh (lepší jsou tinktury než jiná forma). Je toho víc, ale výčet nahoře bohatě stačí jako prevence i léčba.

Hlavně se chovejte normálně a kupte si jen množství, co spotřebujete. Otužujte se, cvičte, zpívejte si, dělejte to, z čeho máte radost.

Neseďte doma u videí, TV, počítačových her….

Žijte skutečnost, buďte zdraví, aktivní, radostní, v přírodě, venku i doma, s těmi, které máte rádi. 

Věřím, že situaci ohledně této epidemie zvládneme s nadhledem a brzy se zase uvidíme na lekcích, terapiích, masážích, víkendových akcích i jinde.  Mám vás ráda. ☼

                                                                           Vaše lektorka a terapeutka Hanka

 

 

 

Zpět

Vyhledávání

© Aura centrum zdraví Brno - 2008 Všechna práva vyhrazena.